top of page

Kiezen is verliezen - tenzij je de juiste keuzes maaktLuc Huybrechts -mijn prof. consumentengedrag- maakte van bij de start van de opleiding Marketing al duidelijk dat het 5-krachtenmodel van Michael Porter een blijver zou zijn.


Wil je concurrentievoordeel behalen kan je volgens hem kiezen voor 1) kostenbeheersing of 2) differentiatie. Voor allebei bepaal je vervolgens de focus (breed of smal).


Hoe het ook zij, het meest cruciale in deze strategievorming is het maken van keuzes.


Het fijne van deze concepten is dat ze niet alleen op bedrijven maar ook op ons als persoon kunnen toegepast worden.


Ik wil de beste zijn


We willen de beste ouder zijn, de beste partner, de beste vriendin en de beste collega. We willen succesvol zijn, in een warm gezin thuiskomen, sporten, reizen, levenslang leren, ontspannen, ...


Tijdens mijn coachingstrajecten zie ik de impact van het NIET maken van keuzes.... De mensen worden onzeker, krijgen een gevoel dat ze niet in alles kunnen excelleren (wat overigens klopt ;-)) en krijgen lichamelijke klachten (rusteloos, slapeloos, oververmoeid, concentratieproblemen, ...).


Kiezen = FOCUS


Te vaak wordt er gezegd dat kiezen ook verliezen is. We kiezen voor A en bijgevolg niet voor B of C.

In mijn praktijk kom ik geregeld mensen tegen die het maken van een keuze echt als een verlies zien. Bij deze mensen ligt de focus op wat men 'verliest'. De uitdrukking 'Het gras is groener aan de overkant' is hier dan meestal van toepassing.


Vanuit een oplossingsgerichte benadering is keuzes maken gelijk aan een focus bepalen. Je kiest dan welbewust voor A en wel hierom....


Kies voor wat je dichter brengt bij wat je écht wilt


Een welbepaalde keuze maken brengt je dichter bij waar je naartoe wil. Aarzelen of niet kiezen doet dat NIET.

Vanuit dat perspectief is welke keuze je ook maakt de JUISTE KEUZE.


Weet jij waar jij naartoe wil?


En dat brengt me naadloos bij dé grote uitdaging voor heel wat mensen. Weet jij waar je naartoe wilt? Wat je écht belangrijk vindt? Waar je voor wil gaan? Als coach stel ik vast dat heel wat mensen daarop vastlopen, zoekend zijn en geen duidelijk idee hebben van wat ze eigenlijk willen doen/bereiken/betekenen in het leven.


En dat is dan het moment waarop je KIEST om een coach te contacteren.


Kiezen = Winnen

28 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page