top of page

Praktisch idealisme: voor iedereen die iets goeds wilt doen“Ik wil iets positiefs bijdragen aan de wereld” is een veelgehoorde uitspraak in mijn coachpraktijk. Soms gaat dit verlangen gepaard met een zekere wanhoop. Want wát dan? Niet iedere idealist heeft een duidelijk doel of plan voor ogen, al wordt daarom het verlangen niet minder. Soms is het plan wel helder, maar lijkt het realiseren ervan onmogelijk. Ook dat kan enorm frustreren.


Waar jij ook staat als wereldverbeteraar in wording: bijdragen aan een fijnere wereld kan je altijd.


Met deze blog hoop ik je te inspireren om jouw idealisme hoe dan ook in de praktijk te brengen. Want dat is fijn voor de wereld, en – niet onbelangrijk – fijn voor jezelf!


Gun jezelf en jouw droom tijd


Begrijp me niet verkeerd: als je grootse dromen of plannen hebt als wereldverbeteraar hoop ik oprecht dat je deze realiseert. Als je nog niet goed weet wat of hoe; gun jezelf dan tijd. Je zit in een proces dat zich niet laat forceren. 'Het gras groeit niet sneller door er aan te trekken' is in deze fase van tel.


Wat betekent een betere wereld voor jou?


Een interessante vraag om jezelf te stellen is: hoe ziet een betere en/of mooiere wereld in jouw ogen eruit? Een wereld waarin meer gelachen wordt, meer begrip leeft voor elkaar of beter voor onze planeet wordt gezorgd?

Wat zie je graag anders? Het is niet nodig je te beperken tot een bepaald thema, maar het is wel fijn om helder te hebben waar jouw hart naar uitgaat.


Duurzame keuzes maken


Duurzame keuzes maken vanuit liefde en zorg voor onze planeet en al haar levende wezens: het is hip, het is noodzakelijk én het is leuk.

Mijn belangrijkste tip over duurzaamheid is: wees niet te streng voor jezelf en sta jezelf toe stap voor stap duurzame keuzes te maken. Elke duurzame keuze die je maakt, is er één in de goede richting, of dat nu gaan om minder plastic te gaan gebruiken, vaker de fiets op te gaan of eindelijk die oude lampen in huis te vervangen door spaarlampen.


"In a world where you can be anything, be kind"


Je inzetten voor een lievere wereld


Lief zijn voor jezelf

Zou je graag zien dat mensen wat liever zijn voor elkaar? Goed nieuws: dit is een thema bij uitstek waar je veel in kunt betekenen. En dat begint bij jezelf. Hoe lief ben je eigenlijk voor jezelf?

Lief zijn voor jezelf (zelfzorg) kan je leren, getuige onze groeiende interesse in mindfulnes, yoga, tai chi, ...


Leven en laten leven

Ook belangrijk als je je wilt inzetten voor een lievere wereld: probeer anderen minder te veroordelen. Leef en laat leven, daar word je zelf uiteindelijk ook het gelukkigst van. Besef dat iedereen een verhaal heeft en dat we ons allemaal uiteindelijk gewoon gelukkig en geliefd willen voelen.

Uiteraard draagt roddelen ook niet bij bij aan een lievere wereld, evenmin als negativiteit verspreiden online. Wees mindful als het gaat om de manier waarop je aanwezig bent, zowel in de online als offline wereld. Is het een reflectie van wat je wenst voor de wereld?


Wees iemands lichtpuntje

Lichtpuntjes zijn voor mij de onverwachte, vaak kortstondige momenten waarin verbinding ontstaat. Dat zit vaak in kleine dingen: een kort hart tot hart gesprekje, een oprechte glimlach, een klein, lief gebaar. Het zijn van die momenten die je dag doen oplichten en waarna je met een glimlach verder gaat.

Het leuke van lichtpuntjes is dat geven en ontvangen min of meer hetzelfde is én bijzonder weinig moeite kost. Als je ziet dat iemand oplicht door iets wat jij gedaan hebt, word je daar zelf ook blij van. Je kunt bijvoorbeeld iemands lichtpuntje zijn door een glimlach te schenken of gewoon eens écht te informeren hoe het met iemand gaat en vervolgens ook echt te luisteren. Het zijn de meest simpele dingen die een heel fijn verschil kunnen maken.18 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page